Vägsäkerhet

Moderna bilar är särskilt utformade för att ge bästa möjliga skydd för förare och passagerare i händelse av en kollision. Moderna bilar är utrustade med inre säkerhetsanordningar såsom krockkuddar, automatiska säkerhetsbälten och huvud hindrar. Dessutom är de främre och bakre delen av en modern bil utformad så att i händelse av en kollision de bär det mesta av kraften från kollisionen samtidigt skyddar det utrymme där passagerarna är belägna.

Ändå är varje år runt 260 personer dör på svenska vägar. Detta är en tragisk förlust, och som förare bör göra allt vad beror på dig för att skydda dig själv och dina passagerare.

Spänn fast säkerhetsbältet

Fäst alltid säkerhetsbältet och se till att alla dina passagerare har fäst deras! Det är ditt ansvar vad som händer med dina passagerare medan du kör. När du fäster säkerhetsbältet, se till att det är så nära kroppen som möjligt. Se till att det inte finns någon tjockt lager av kläder eller andra föremål mellan dig och säkerhetsbältet. Om du är gravid, är det dubbelt så viktigt att du använder ett säkerhetsbälte! Vid sena stadier av graviditet undvika att köra själv. Detta beror på att krockkudden placerad i ratten kan vara för nära magen och kan skada barnet, om det blåser.

Airbag säkerhet

Placera aldrig en barnstol där krockkudden är tillåtet! Krockkudden fylls mycket snabbt (endast 0,15 sek) och kan orsaka skador om du befinner dig för nära den. Därför, när justera sätet (som passagerare) är det bra att dra din plats hela vägen tillbaka. Krockkudden kommer endast uppblåst om olyckan inträffade när hastigheten hos bilen var över 20-30 km / t.

En annan viktig inre säkerhetsfunktion som måste korrekt inställda är nackstöd. Det är viktigt att ha din huvudstödet höjd och vinkel justeras för dig eftersom i händelse av en olycka hjälper förebygga nackskador.

Bilbarnstol

Om du bär barn i bilen bör du bekanta dig med barnsäkerhets reglerna. Det bästa sättet att skydda små barn under 4 års ålder är att placera dem i en bakåt inför barnstol. Se till att sätet där barnstolen är belägen inte skyddas med krockkudden, eftersom det kan skada barnet när den blåses upp. Krockkudden i detta fall bör kopplas bort av proffs. Det är möjligt att använda en framåtvänd bilbarnstol för spädbarn av 9 månader och äldre. Men säkerhetsfunktioner av denna typ av platser är sämre än de efterblivna vänd barnstol. Därför är det rekommenderat att använda bakåt vända barnstolar tills barnet fyller 4. Barn bör använda särskilda barnstolar tills de är ca 10 år (detta kan variera beroende på storleken och höjden på barn). En generell regel är att barn under 140 cm höjd inte skulle resa på framsätet om krockkudden är aktiverad.

Säkra din last

Ett annat sätt att skydda dig när du kör är att ta hand om din last. I händelse av en kollision, allt vad som ligger i bilen salong och bål utan säkerhet kan flyga och orsaka allvarliga skador på passagerarna. När du laddar din bil, se till att alla tunga föremål placeras så långt ner som möjligt. Alltid tätt säkra lasten ligger i bakluckan, använder band för att förhindra föremål som flyger i händelse av en krasch.

Säkerhetstips för nya förare

Om du är en ung oerfaren förare, här är några användbara säkerhetstips för dig:

 • Se till att alla passagerarna har fäst sina säkerhetsbälten innan du flyttar ut
 • Säkra din last
 • konkurrerar aldrig med eller provocera andra trafikanter
 • Kör aldrig om du har druckit alkohol eller tagit droger
 • Låt inte någon distrahera dig eller provocera dig att ta risker eller köra fortare
 • Undvik att köra när trött eller ta långa resor efter en dålig natt sömn
 • Använd inte mobiltelefon när du kör! Även handsfree-enheter avleda uppmärksamheten från vägen
 • Se upp hastigheten! Hålla nere. Kom ihåg att många allvarliga olyckor inträffar på grund av förlust av kontroll över fordonet på grund av alltför höga hastigheter.
 • Om du känner första tecken på trötthet, göra en paus och vila.
 • Alltid planera din resa i förväg, tillräckligt med tid för din rutt och aldrig rusa! Du kommer att spara bara några minuter och kan riskera liv.
 • Aldrig köra om inte är säker och aldrig ta risker!
 • Om du inte mår bra - inte köra
 • Undvik att köra på natten. Detta är den tid då många allvarliga kollisioner inträffar.